No, tak pokud se jedná o koupání, ještě bych (nesměle) doporučil souostroví
Karimunjawa, které leží nějakých pět hodin cesty trajektem na sever od
Jepary (a proč nesměle? No, upřímně, nebyl jsem tam, ale reference jsou dobré

)
Mí kamarádi tam uspořádali cestu, bohužel zrovna v době, kdy jsem měl nějaké povinnosti, takže jsem se tam s nimi nemohl vydat, a později jsem se tam už nedostal.
Každopádně, Karimunjawa je místo klidné, kam moc
bule [rozuměj běloši] nejezdí. Popis místa se všemi náležitostmi nalezneš v průvodci, proto sem nebudu ani uvádět ceny atp., neboť se od té doby mohly změnit (a určitě změnily s konstantně rostoucími cenami pohonných hmot).
Jak se tam tedy dostat? Většina lidí se bude přibližovat buď od Jakarty nebo z jihu. První přestupní stanicí je tedy poněkud nevábný terminal bis v Semarangu, který je často napůl zaplavený, takže si cestu k dalšímu busu musíte pročvachtat blátíčkem

. Přestupte na bus do Jepary a připravte se na solidní drncačku (určitě jedna z těch lepších, tedy alespoň na Jávě

). Ještě v roce 2002 byla cena do Jepary asi IDR 5,000 (pokud se trochu domluvíte, zeptejte se na cenu někoho jiného než je autobusák - občas mají tendenci natahovat).
Jak v Jepaře:
Předně, trajekt na Karimunjawa nejezdí denně, jezdil z Jepary ve středu a v sobotu, z Karimunjawa se vracel v pondělí a ve ctvrtek (jak je tomu dnes, nevím), cena bývala kolem IDR 20,000, odjezd z pláže Kartini (
pantai Kartini) - na tu se v Jepaře doptáte a doveze vás k ní bemo.
Může se vám stát, že v Jepaře budete muset přečkat více jak jednu noc. Tudíž otázka ubytování - v té vám moc neporadím, neboť jsem vždy nocoval v
hotelu Segoro (nenechávat však cennosti na pokoji, jinak vás čeká nemilé překvapení :!

, který je asi druhý nejdražší v Jepaře. Ostatně, v Jepaře se těžko vybírá, protože město (a okolí) žije z nábytkářského průmyslu, a nejčastějšími hosty jsou západní obchodníci, kteří mají na hotel. Ale abych řekl pravdu, po jiných variantách jsem nikdy nepátral, takže [color=red:a8518883b3]
pokud někdo víte o levnější a stále přijatelné eventualitě, podělte se o ní tady na fóru[/color].
Cesta na Karimunjawa a Karimun
Při cestě všem přeji klidné Jávské moře, protože ono totiž většinou klidné není, a zatím jsem nepotkal člověka, který by mohl být námořníkem

Kde se po příjezdu ubytovat, to si opět raději najděte v průvodci, jen bych upozornil na možnost, že není zas tak obtížné dohodnout se s rybářem, aby vás vysadil (a později i vyzvedl

) na neobydleném ostrůvku, kde si postavíte stan a v klidu užíváte slunce a koupání, pozorování mořské fauny a flóry atd. Viděl jsem i fotky, kdy můj kamarád stál po kolena ve vodě, a kolem něj plavalo asi 5 malých žraloků (mohli mít něco přes půl metru, hádám) - tak aby vás to potom ve vodě nepřekvapilo, ano, jsou tam 8).
Howgh!