Indonésii evidentně prospělo konkurenční prostředí, o kterém se nám může v ČR jen zdát... pamatuju si, jak se ještě před 5-6 lety mluvilo o Indonésii jako o nerozvinutém trhu s velkým potenciálem... ovšem platilo se třeba 4000 Rp/min., což si nikdo nemohl dovolit a mimo to tam existoval interní roaming, člověk ani neměl možnost předem vědět, kolik provolá. Nedozvěděl jsem se to ani u operátorů. Dotazy typu "kolik provolám, když mám číslo ze Sola a volám ze Surabayi do Jakarty" byly nad jejich síly.
No a teď je situace evidentně úplně jiná, celá země si vesele telefonuje (což vyhovuje indonéskému "vykecávacímu" naturelu), gigabajty dat obíhají sem a tam... a za to vše se platí rozumné peníze, většinu lidí už deset minut volání nezruinuje (před 5 lety by to znamenalo pro obyčejného mužika den o hladu). Takže zatímco země typu Indonésie či Indie vytvořily za 5-10 let překvapivě dobrou komunikační infrastrukturu, země v srdci Evropy má co dohánět. U nás je trapně nerozvinutá jak mobilní síť, tak i třeba síť ADSL, která zdá se úplně ustrnula.
Jediné, co vyloženě negativního mne k rozvoji komunikace napadá, jsou ohyzdné věže ("BTS") všude po krajině - esteticky jim to evidentně nevadí...