Rád bych se podělil o zajímavou, avšak
negativní zkušenost. Zakoupil jsem 4 měsíce dopředu let Jakarta - Surabaya s Indonesia Air Asia. Vědom si různých zpoždění, nechal jsem si na přestup 3 hodiny. Velmi mne ale překvapilo, když Air Asia oznámila
přesunutí již zakoupeného letu DOPŘEDU o téměř 3 hodiny. Pokládám to za neakceptovatelné, zakoupil jsem tedy novou letenku s jinou společností a požadoval refundaci. Jak jsem se ale dozvěděl, v Asii má spotřebitel téměř nulová práva i v těchto případech, a
refundace nepřipadá v úvahu.
Viz
článek 9.2 přepravních podmínek.
Air Asia nabízí změnu termínu, případně možnost vynaložit zaplacené cestovné na jiný let, tato možnost ovšem platí jen 3 měsíce. Tento
"kredit" je sice přenositelný na "rodinu a přátele", ale i tak se v mnoha případech bude jednat o ztrátu - zlé jazyky tvrdí, že si těmito příjmy Air Asia "přivydělává". Podle hesla "
platíš nám drobné, zacházíme s tebou jako se sockou".
Proto závěrečné doporučení: kupujete-li lety Air Asia dopředu, což je mnohdy výhodné a stojí za určité riziko,
neplaťte dopředu poplatky za zavazadla (platí se zvlášť), jídlo, pojištění... . Vše lze dokoupit online těsně před odletem - omezíte tím riziko, že se Air Asia napakuje i prostřednictvím různých neposkytnutých služeb. V případě zrušení či posunu letu člověk o toto všechno jinak přijde a mnohdy tyto poplatky činí tolik, co oficiální přepravné.
Air Asia tvrdí, že tyto věci ve svých podmínkách, psaných drobným písmem, netají, ale z evropského pohledu je nemožnost vrácení peněz při změně letu něco mezi "neakceptovatelným podnikatelským chováním" a krádeží za bílého dne.