Ja byl ted (prosinec/ leden) na Kei Islands a sehnat informace da opravdu praci. Singapurskej Periplus (nebo tak nak?) vydal knihu Maluku - Indonesian Spice Islands z r.1997, dobra, ale o okrajovych castech jsou informace skromne. Ja ji koupil v Gramedii v Yogye, videl sem ji i na Bali.
Mapa byla nakonec nejlepsi ta z LP.
Myslim ze bezpecnostni situace je dobra, ja zadne problemy nemel. Jel sem tam lodi Pelni ze Surabaye, to dela pet dni. Jezdi se s presnosti na dny, nikoli hodiny. Klas eko je dost vopruz, vedro, spina, mandi priserna, vsude tece voda a precpany lidma. Jinak nejvetsi atrakci na Kei sou absolutne perfektni opusteny plaze a dosud cista priroda, kokosovej krab... jeste lepsi je jet dve hodiny lodi z Tualu na Kei Besar oproti Kei Kecil hornaty a zadne asfaltky, hotely... jen pohostinni lide, kelapa muda,...
Hotely sou snad jen v Tualu a na dvou plazich na Kei Kecil. Jinak Tual je centrum Jihovychodnich Moluk, takze odsud letadla, lode na Tanimbar a Aru, chce to ale hodne casu. Jinak v Langguru (napojene na Tual, vlastne jedno mesto) je nova a prvni internetova kavarna siroko daleko, jeste nezminena v LP. Nejlepsi je se na lodi s nekym seznamit, on te vetsinou pozve k sobe domu. Ja celej mesic bydlel jen u mistnich. Sou opravdu skvely a moc mi pomohli.
Chtel sem i na Bandy ale to nakonec nevyslo (malarie vivax, tyfus, takze bacha! ). Myslim ze letiste v Bandaneire je momentalne mimo provoz takze jedine lod z Ambonu 1krat tydne. Let Ambon Tual a zpet kazde rano asi 570 000 Rp. Je treba davat bacha na pocasi informace, ze obdobi deste je presne obracene ke zbytku Indonesie neni zcela pravdiva, plati to myslim jen o severu. Jinak Periplus, LP a mistni vsichni tvrdej neco jineho. I kdyz neprsi, zalezi taky na vetru, protoze kvuli vlnam se nemusis dostat na ostruvky, kam jezdej jen maly cluny pokud ne dlabany kanoe.
Sorry je to dost zmateny...
Napis co by te tak zajimalo, pokud vim odpovim.