Předem podotýkám, že na festivalu jsem nebyl, ale je to zřejmě jedinečná šance jak nahlédnout pod pokličku kultury Papuy - viz oficiální informace.
Minimálně v okruhu cca 50 km od Wameny je Papua převálcovaná Indonézií, takže já osobně bych viděl 3 varinty:
1. jedno-dvoudenní výlet do Jiwika a Akima, vytáhnout peněženku, fotit a točit ....
2.Baliem Valley Cultural Festival
3.trek z Wamena na jižní pobřeží (finančně a logisticky pro jednotlivce prakticky nedostupný)
Ve městě a v okolí je možné potkat papuánce v kotekách (ženy v tradičním oděvu jsem nezahlédnul, ale je možno si zaplatit). Ti ve městě se snaží prodat suvenýry turistům - podle jejich vyprávění se snaží získat peníze na oblečení, aby se mohli vrátit do svých vesnic, odkud je vyštvali. Ve vesnicích v okolí lze zahlédnout domorodce v kotekách při práci na poli nebo při cestě z/do hor, jsou to vesměs strarý chlapi, ty mladší už Indonézie pohltila.
Při treku denní vzdálenost cca 20km, pochoduje se mezi turistickými ubytovnami, je třeba počítat s min 60 US na den za průvodce.
Pokud vládneš bahasou, stálo by za zkoušku sjednat si průvodce třeba v Jiwice, samozásobit se ve Wameně a vyrazit na východ....
Sorry - trošku mimo téma.
Já bych s festivalem rozhodně neváhal