Dotaz je správně, otázkou je, zda na něj někdo odpoví... Kalimantan je nesmírně
rozlehlý a já jsem byl pouze relativně krátce v západní části (tzv.
KalBar).
Odlesnění při řekách jako Kapuas, Melawi, Mahakam, atd. je samozřejmě významné a 300 km ve vnitrozemí nebude krajina připomínat "tajemné Borneo", o němž jsme čítali v 100 let starých knížkách, ani náhodou
Les v nížině je zkrátka zřejmě víceméně pryč, kromě rezervací a národních parků... Proto by člověk měl na mapě hledat spíše nějaké hornaté /
kopcovité regiony - nejvíc se jich nachází samozřejmě "uprostřed" ostrova, kde je však pohyb značně omezen. Např. národní park
Kayan Mentarang je obrovský a podle zkušeností mého známého je zde mnoho neporušeného pralesa. Jenže návštěvník chce většinou vidět orangutany kilometr od návštěvního centra a to v rozlehlých, zachovalých zalesněných územích nejde a i trekking je spíš pro "drsné cestovatele".
Mám dojem, že spojit se Sulawesi by nejlépe šla provincie
Vých. Kalimantan, oblast Kutai u
Samarindy, jak popisuje Radka (park není malý, ale ani obrovský a je tuším "oázou" obklopenou obydlenou krajinou), případně oblast
Loksado v provincii
Jižní Kalimantan (pohoří Meratus)... dostupnost není příliš komplikovaná, narozdíl od oblastí při hranicích s Malajsií či jinými provinciemi. Doprava do Balikpapanu ze Sulawesi je možná, trasa Balikpapan - Banjarmasin také není komplikovaná. Samozřejmě lze na východní polovině ostrova vymyslet i něco dalšího, slyšel jsem o oblastech
Apokayan a
Long Bawan, kam lze přeletět, ale pouze "z druhé ruky" před pár lety. Doufám, že v mezičase poradí i ostatní.