Na tomto fóru padla otázka, na jaké bankomaty fungují které české karty, a jaký je rozdíl ve funkčnosti a spolehlivosti mezi mezinárodní kartou Maestro, Visa Classic, Master Card apod.:
Takže, v roce 2002 jsem měl kartu Maestro od ČS a Visa Classic od KB. Jelikož byla nějaká potíž s kartou od KB (přesně s tou Visou s hologramem, která měla podle předpokladů
určitě a spolehlivě fungovat), musel jsem použít nouzově Maestro. A fungovalo!
I když, ne všechny bankomaty vždy spolupracovaly. Mohlo to být ovšem také tím, že měly poruchu, nebo byly vybrané. V roce 2003 a 2004 jsem vybíral bez větších problémů na Visa Classic, akorát v Pontianaku na Z Kalimantanu v Bank Lippo mi byla odečtena stejná částka 2x, takže jsem nakonec musel žádat storno u ČS- během cca 2 měsíců to vrátili.
Takže:
- na kartu Maestro jsem vybíral v bankomatu Superkasa banky BII (Bank Internasional Indonesia) ve městě Sorong, Papua, 800.000 Rp - bez problémů. Rovněž tak v BNI (Bank Negara Indonesia) ve městě Biak (rovněž Papua). Pak také v Bank Bali, Surabaya.
Pozor, někdy jsou bankomaty jen pro tuzemské výběry!!! (některé BNI, Bank Rakyat Indonesia atd.) I když i zde se situace mění. Ve větších městech typu hlavní město provincie je dost pravděpodobné, že většina bankomatů bude spolupracovat hned napoprvé. Na Maestro odporovala Bank Niaga a ještě tuším 2-3 další, ale to už si nepamatuju.
- na kartu Visa Classic od ČS, kterou už jsem předtím v zahraničí vyzkoušenou měl, jsem vybíral nejčastěji v Bank Lippo a v bance BCA (Bank Central Asia) - v Ambonu, na Bali, ap. - většinou bez problémů - viz výše... Nejlepší limit na výběr měla Bank Lippo, ale mohu se mýlit.
Poplatky za výběr se liší u jednotlivých českých bank, v průměru 100 Kč + 0,5%, ale vzhledem k výhodnému kursu pro přepočítávání rupií na koruny to je asi výhodnější, něž vláčet hotovost - doláče. Vyplatí se ale vybírat aspoň milión rupií (cca 2500 Kč) najednou či více. I když to je zase veliký balík na objem a hrozí ztráta, neboť tlustá obálka se špatně ukrývá do různých kapes na krk, ledvinových pásů ap.
(Dolary zase mívají problém v tom, že musí být nové a leckde neberou některé "nevhodné série" - o tom ale jiný příspěvek)
Kolegové i čtenáři mají s platebníma kartama určitě také své zkušenosti, takže prosím, sem s tím...!