Ahoj, zprávy jsem si také povšiml a čekal jsem, zda se někdo ozve. Je to psané s typicky zkratkovitým, dryáčnickým titulkem... z odřeknutí cesty jakýchsi turistů do malého vnitrozemského střediska Baturaden na úpatí sopky Slamet se vyvozuje cosi o zákazu plavek...
Rád bych tedy připojil vlastní názor: podle mne se
nic převratného nezmění, nikoliv pro turisty. Bude to možná pouze další záminka inkasovat peníze z nezkušených turistů, klasická indonéská
nehoráznost, ale nic víc. Nečekám, že by tento zákon byl uplatňován plošně. Na některých místech bude vše při starém (Bali, Severní Sulawesi apod., kde už teď dost protestují včetně guvernérů), a jinde bych přílišné odhalování ani neradil bez ohledu na existenci jakéhosi podivného zákona, který je politicky motivován a zkomplikuje život zejména místním lidem. (Bylo by to na delší povídání, pokud by to někoho zajímalo, tak můžu napsat víc).
Zkrátka: v oblastech, kde se turismus moc nevyskytuje nebo se jedná o méně liberální oblast (např. Sumatra), je dobré nosit
přinejmenším jednodílné plavky, případně v některých oblastech i tričko. Člověk si ušetří spoustu divných pohledů a potenciálních potíží. Indonésie je
velice zajímavá země a podřízení určitým zvyklostem za to stojí. To, že v zemi z obecného pohledu veřejné mínění trochu přituhuje směrem ke konzervativnějšímu životnímu stylu (což jde ruku v ruce s ohromnou westernizací jiných aspektů života), je zkrátka fakt a každý návštěvník by měl být aspoň trochu obezřetný.
Pokud někdo cítí potřebu vyvalit své tělo na pláži a nedívat se na pravo či na levo, tak ať to tak dělá - komu není rady, tomu není pomoci.
V Indonésii se najde mnoho míst pro koupání a plážové radovánky a s trochou zdravého rozumu na tom nezmění ani hloupý zákon, který bude přinejlepším dodržován polovičatě, ne-li ignorován (volby jsou už za rok, někdo ho asi potřeboval). Myslím si, že
zákon žádný zásadní vliv mít nebude.
P.S. Mimochodem, já nosím taky o něco konzervativnější plavky s nohavičkama a na "šnorchlování" i tričko kvůli spálení. Možná jsem teďka klesnul, ale plážový playboy opravdu nejsem