Založil jsem nové téma, týká se dovozu (importu) z Indonésie do ČR, dotaz se konkrétně týkal kávy a podobných věcí... Původní začátek debety je
zde.
Jde o to, že už dlouho s kamarádem mluvíme o obchodu s kávou, kakaem a vůbec obecně kořením...a když jsem Ind. navštívila, nemohla jsem si nevšimnout, jak vynikajícně tam chutná káva....navíc roste prakticky všude..to samé s kakaem..a z toho pramení má otázka..jaké jsou podmínky pro vývoz těchto komodit.
Proti tvému
business plánu nic nemám, určitě sis zmapovala tržní příležitosti zde, a pokus o podnikání - jenom dobře.
Jde mi pouze o export tamějších výrobků do ČR, strávila jsem dost času googlováním vývozních podmínek, bohužel mě to stále odkazovalo na import českých výrobků do Indonésie..tedy celní tarify apod. Maximálně nějaké porovnání vývozu a dovozu apod. Zda se uplatňují na vyvážené výrobky nějaké kvóty či subvence..omezení, netuším.
Obávám se, že si pleteš pojmy. Export je vždy z hlediska ČR
do cizí země (=vývoz), import je
z cizí země (=dovoz), věř mi, dělám na MPO (
www.mpo.cz), v oblasti obchodní politiky a mezinárodních organizací. Co se týče kvót, tak je to opravdu dobrá otázka, ale u kafe tuším nejsou, to se uplatňuje u masa, cukru a věcí, které tady v EU sami produkujeme. Co se týče (exportních?) subvencí (tj. podpor) - tak to v Indonésii skutečně nehrozí. Kafe odtud můžeš vyvážet (zůstaneme u českých termínů) svobodně. Je dobré mít nějakou certifikaci kvality, že v tom nejsou plísně apod. To by bylo dobré konzultovat s českými úřady, asi s Min. zemědělství nebo s celníky (zda propustí kafe do volného oběhu "jen tak"). Možná by mohla něco vědět zdejší indonéská ambasáda, je to jejich export, který by se měli snažit podporovat a říci ti i o případných formalitách na indonéské straně. Obchodní věci má na starosti na ambasádě pan Adnan Ahmad ("pan Ama") a jeho nadřízený diplomat.
Jelikož by šlo o výrobky spotřební,defakto potraviny, určitě bude vývoz podmíněn nějakými hygienickými normami..Ale to hlavní by měl být nějaký papír, formulář, že mohu -- tedy jsem oprávněná vyvézt tolik a tolik množství kávy..
Opakuju, z Indonésie můžeš kafe nebo jakýchkoliv potravin vyvézt třeba i 100 tun (omezení jsou na dřevo, různé suroviny, ale ne na věci jako kakao, káva...). Otázkou je dovoz sem. Šlo by o nebalené produkty (zrnka) nebo už zabalené a pražené výrobky? Na to jsou předpisy EU, potažmo ČR. Jaká certifikace, jaké clo a DPH z jaké celní hodnoty, atd. atd.
...chystám se volat na MZV, ambasádu nebo Czechtrade...Děkuju vám převelice....Ela
Na MZV bych to ani nezkoušel, na CzechTrade také ne - podporují české zboží a služby, ne indonéské (tedy pravý opak toho, co žádáš). Buď indo-ambasáda v Praze, M.zemědělství (jde-li o potraviny), G.Ř. cel, apod. Mimochodem, myslím, že obchod s kávou a kakaem (velkoobchod plus různé "Fairtrade") tady není úplně pole neorané...
Zdravím a jdu si uvařit Kopi Singa Spesial